Pak stof aan!
Toelichting
Totstandkoming
Voor de gegevens op deze website is een systematisch literatuur onderzoek uitgevoerd naar studies met gegevens over stof en endotoxine blootstelling in de werkomgeving voor de deelsectoren van de agrarische en groene sectoren: Akkerbouw en vollegrondsteelt (Aardappelen, Granen, zaden en peulvruchten, Landbouw zaaizaden, Suikerbieten, Uien, Vlas), Bloembollenteelt en handel, Boomteelt en vast plantenteelt, Bos en natuur, Fruitteelt, Glastuinbouw, Hoveniers en Groenvoorziening, Mechanisch loonwerk, Melkvee en graasdieren, Paardenhouderij, Paddenstoelenteelt, Pluimveehouderij, Varkenshouderij en Zorgboerderijen. De in de literatuur gerapporteerde blootstellingsniveaus zijn opgeslagen in een database.
Dit zijn vrijwel altijd geaggregeerde gegevens (aantallen metingen, eventueel naar bedrijf of functie, gemiddelde blootstelling, spreidingsmaten, minimum en maximum blootstellingsniveau en contextuele informatie over de bedrijven en metingen).
Daarnaast is gebruik gemaakt van twee reeds bestaande databases. Een database die beschikbaar is bij het IRAS welke bestaat uit individuele meetgegevens van stof en endotoxine blootstelling die over enkele decennia zijn verzameld (Spaan et al. [2006]), en een database die betrekking heeft op stof en endotoxine blootstelling in de veehouderij sector in Denemarken welke is verkregen van Dr. Basinas (Basinas et al. [2012]) van de Aarhus Universiteit (nu werkzaam bij het Institute for Occupational Medicine te Edinburgh).
Voor deze laatste twee databases geldt dat het om honderden individuele meetgegevens gaat. Deze gegevens zijn geaggregeerd, vaak exact volgens de eerder over deze databases verschenen publicaties. Hierbij is de kans op grenswaarde overschrijding berekend uitgaande van een log-normale verdeling, wanneer minimaal 5 waarnemingen beschikbaar zijn.
Het totaal overzicht van beschikbare blootstellingsniveau’s uit de literatuur en uitgevoerde onderzoeken bij de twee berokken instituten is verkregen door deze drie databases bij elkaar te voegen en per deelsector samen te vatten in tabellen waarmee een overzicht van de blootstelling en de range in blootstellingen bekeken kan worden. De gegevens uit de verschillende bestanden zijn samengevoegd met behulp van het vrij te verkrijgen statistische programma R (R Core Team (versie 2019))
.Meer detail informatie over de gebruikte zoekmachines, de methode van opschonen in samenvoegen en een totaal overzicht van de verkregen gegevens staan beschreven in de schriftelijke rapportage (Wouters et al. [2020])
Varkenshouderij uitgelicht
Voor de varkenshouderij sector is een iets andere aanpak gekozen. Een eerste zoekopdracht leverde zeer veel artikelen op. Het was niet mogelijk om deze allemaal te doorlopen. Daarom is ervoor gekozen om een eerder literatuuroverzicht van Basinas et al. [2015] over stof en endotoxine blootstelling in de veehouderij sector als startdocument te gebruiken. In deze publicatie zijn gepubliceerde studies tot 2012 opgenomen.
Er is een aanvullende zoekopdracht uitgevoerd naar publicaties over stof en endotoxine blootstelling in de varkenshouderij van studies die gepubliceerd zijn na 2012. Verder is in 2019 onderzoek gestart in deze sector in opdracht van POV met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze gegevens zullen, zodra een rapportage is verschenen, worden toegevoegd.
Daarnaast is voor de varkenshouderij sector een overzicht gemaakt van informatie over handelingen en gebruiken welke samenhangen met de mate van stof en endotoxine blootstelling. Meer detail vindt u op de pagina "Database stof en endotoxinen" onder het kopje "Meer specifieke informatie varkenshouderij".
Opmerkingen tot slot
Voor de gegevens uit de literatuur is vaak geen gedetailleerde informatie over functies aanwezig. Om verschillende redenen is er helaas ook zelden differentiatie naar taken mogelijk voor de gegevens van metingen op functieniveau. De oorzaken hiervan zijn: er werden meerdere taken uitgevoerd tijdens de meting, er was geen duidelijke taakomschrijving, enkel de functie werd gegeven.
Om deze redenen is ervoor gekozen om de categorieën; “Overige” en “Overige werkzaamheden” op te nemen in de gegevensweergave. Voor de categorie “Overige werkzaamheden” geldt dat er wel informatie is over de taken, maar deze niet onder één specifieke categorie ingedeeld konden worden. Indien gewenst kan meer detail informatie verkregen worden uit de bijbehorende referentie.