Pak stof aan!
Database stof en endotoxinen
In onderstaande database kunnen gegevens over de mate van blootstelling aan stof en endotoxine in verschillende sectoren van de agrarische en groene sector geraadpleegd worden. Dit kan je als bedrijf of adviseur helpen bij het maken van een globale inschatting van hoogte van blootstelling binnen een bedrijf in een sector, en waar mogelijk naar functie.
De database omvat gegevens voor de primaire agrarische en groene sector, alsmede gegevens voor de aanpalende sectoren zoals (industriële) verwerking en handel (inclusief transport en overslag). Klik op de hoofdindeling om de (sub)sectoren zichtbaar te maken en klik op een (sub)sector om de beschikbare gegevens te tonen.
De gegevens uit de drie mogelijke bronnen worden apart weergegeven:
- gegevens op basis van individuele meetdata uit Nederland (Nederlandse meetdata),
- gegevens op basis van individuele meetdata uit Denemarken (Deense meetdata),
- en gegevens afkomstig uit de literatuur.
Door op een tabelregel te klikken wordt de publicatielijst getoond met de referentie(s) die bij de gegevens van die regel horen. Via een referentie kun je rechtstreeks naar de betreffende publicatie in het tijdschrift of een archief daarvan.
Meer specifieke informatie varkenshouderij
Voor de varkenshouderij sector is meer detail informatie aanwezig over handelingen en gebruiken welke hogere of lagere stof en endotoxine blootstelling geven. Deze zijn het meest uitgebreid beschreven in de studies van Preller et al. [1995] en Basinas et al. [2013] samengevat in onderstaande tabel.
Werktaken die verband houden met het verzorgen en verplaatsen van dieren, werk met betrekking tot het hanteren van voer, en het reinigen met water onder hoge druk verhogen het niveau van persoonlijke blootstelling aan stof of endotoxine. Bedrijfskenmerken die verband houden met hoogte van blootstelling zijn soort voer, voersysteem, type ventilatie en de afdekking van roostervloeren.
De informatie in de tabel is afkomstig van onderzoeken uit het verleden, de verwachting is dat deze informatie kan worden geactualiseerd op basis van nu lopend onderzoek (2019-2020) in de varkenshouderij sector.